"AFTRYK"

Tidligere elev har udgivet ungdomsroman

Stort tillykke til Stephanie Fjeldsø Fischer, tidligere elev på Forfatterlinjen, som har udgivet ungdomsromanen "AFTRYK".

Stephanie dimitterede fra Forfatterlinjen i 2016.

Vi har stillet hende en række spørgsmål om, hvordan erfaringen på Forfatterlinjen har klædt hende på og været afgørende for hendes videre vej.

– Vil du fortælle lidt om dig selv og hvornår du gik på Forfatterlinjen?

Jeg hedder Stephanie Fjeldsø Fischer, jeg er 26 år og bor i Holstebro. Jeg gik på Forfatterlinjen fra 2013 til 2016, og er på nuværende tidspunkt udgivet i 9 antologier, har selvudgivet en selvbiografi og er netop udkommet med min ungdomsroman, AFTRYK, d. 3. september 2021 på forlaget Superlux.

 

– Hvordan har din tid på Forfatterlinjen klædt dig på til at arbejde videre med dine egne projekter?

De første 2 år stod Lene Rikke Bresson for en stor del af undervisningen, samtidig med at vi havde lidt forskellige gæstelærere. Og noget af det jeg elskede allermest var, at se og høre om de mange måder at skrive på. I folkeskolen og på gymnasiet lærer man kun at skrive inden for faste rammer, hvorimod vi på Forfatterlinjen lærte, at der ikke kun er én måde at skrive på. Selvfølgelig er der nogle overordnede ting, man skal vide, men der var plads til vores egne stemmer, og der blev videreudviklet på dem.

Vi arbejdede også en del med redigering og feedback, for det er sådan man bliver bedre og får en stærkere tekst. Jeg redigerer typisk 5-7 gange, før jeg er tilfreds. Det var ikke noget, jeg kendte ret meget til, da jeg startede, men nu er det en naturlig del af processen. Og for hver gang lærer jeg stadig noget nyt. Det er fedt.

En sidste ting der også har haft stor betydning for mig er fællesskabet. Det kan være ensomt bare at sidde alene og skrive, men når man pludselig kan dele det med andre ligesindede, så er det slet ikke så slemt. For mig var Forfatterlinjen mit andet hjem. Og selv her 5 år senere, har jeg stadig en fantastisk veninde, og vi giver stadig hinanden feedback.

 

– Hvordan har din proces været med din bog fra idé til udgivelse?

AFTRYK har været næsten 3 år undervejs, og måske i virkeligheden også længere end det. Jeg kan se på nogle af mine gamle projekter, der nu ligger på en støvet harddisk, at jeg har forsøgt at fortælle historien mange gange. Den har bare ikke fundet sin stemme før nu. Sådan er det indimellem.

Men da jeg i forbindelse med en konkurrence, pludselig hørte og følte min hovedperson tydeligt, vidste jeg, at nu var det tid. Jeg vandt ikke konkurrencen, men det er heller ikke vigtigt. Jeg stod jo stadig med en færdig bog, og dét er også værd at fejre.

Jeg prøvede et par forskellige forlag, og på et tidspunkt blev jeg kontaktet af forlaget Superlux, der var interesserede i mit forfatterskab og gerne ville se, hvis jeg havde noget færdigt. Og den 15. oktober 2020 skrev de så, at de var interesserede i at udgive AFTRYK.

 

– Har du et godt råd til andre unge med forfatterdrømme?

Skriv. Og læs. Jeg kan ikke gentage det ofte nok. Du bliver ikke bedre af at lade være. Og nej, nogle dage dukker inspirationen måske ikke op, men derfor skal du stadig skrive. Bare 20 minutters flowskrivning hver eneste dag. Det er ikke sikkert, du kan bruge det hele bagefter, men det er også okay. Det er lettere at redigere 200 dårlige ord, end et tomt stykke papir.

Og én ting mere: Giv aldrig op. Drømme går i opfyldelse.