Unge forfattere går sammen med Nordisk Teaterlaboratorium om at skabe et litterært nabolag

SÆRÆR-SAMLINGEN: Elever skaber litteratur om et mystisk boligområde i Holstebro

Syv unge forfatter fra Dansk Talentakademi flyttede en weekend ind i Særkærparken hos Nordisk Teaterlaboratorium. Her skulle de leve sig ind i rollen som beboer i nabolaget – og skabe litterære tekster ud fra denne præmis. Sammen har de skabt SÆRKÆR-SAMLINGEN, som præsenteres til en fernisering på teatret den 5. marts

19-årige Lasse Bjørn Møller er én af de unge forfattere fra Dansk Talentakademi, som har fået til opgave af Nordisk Teaterlaboratorium at forestille sig de forskellige liv bag ligusterhækkene i Særkærparken. Sammen de andre forfattere fra Dansk Talentakademi er han netop i gang med at skabe en samling af digte, lyrik, poesi og noveller om beboerne i nabolaget.

”Det er en meget åben opgave. Det eneste krav er, at teksterne skal handle om noget, der kunne foregå i Særkærparken. Eller om nogen, der kunne tænkes at bo der. Det var vildt fedt, at der er så åbne rammer, så vi kan udfolde os, som vi har lyst,” fortæller han.

De unge forfattere skal sammen skabe SÆRKÆR-SAMLINGEN: Et litterært værk, som skal hylde mangfoldigheden i Særkærparken. Samlingen skal være en del af Nordisk Teaterlaboratoriums kultur- og teaterfestival ’STRANGE & LOVELY’, som foregår hele Marts måned med masser af teaterforestillinger og oplevelser på teatret.

En hyldest til Særkærparkens mangfoldighed

De syv forfatter fra Dansk Talentakademi har valgt at gå til opgaven på vidt forskellige måder. Nogle af dem skriver poesi, andre skriver noveller og kortprosa. Det giver mulighed for at betragte boligområdet ud fra syv unikke synsvinkler.

”Vi er jo som forfattere og mennesker også vidt forskellige. Vi har helt forskellige udgangspunkter og skriver med helt forskellige skrivestile, genrer og sprog. Det er sjovt og ret inspirerende, synes jeg,” fortæller Lasse.

Selv har Lasse skrevet digte som del af SÆRKÆR-SAMLINGEN. Digtene er skrevet i et direkte talesprog, som et tankemylder, set fra en jeg-fortællers vinkel. Det er en stil, Lasse ofte bruger til sine tekster, og som han havde lyst til at videreføre til samlingen.

”Digtene handler om klasseforskelle, om magtesløshed, om misbrug. Det er jo egentligt ikke noget, der er afhængigt at området, Særkærparken. Det er bare emner, der interesserer mig og som jeg på forskellige måder kan relatere til. Men jeg forestiller mig, at det er ting, som kan ske, for en person der bor her”.

Andre af forfatterne har skrevet tekster, der relaterer sig mere direkte til området med miljøbeskrivelser, navne og steder i nabolaget. Forfatterne har blandt andet fået masser af inspiration til teksterne ved at gå ture i boligområdet, hvor Nordisk Teaterlaboratorium også har adresse.

24-timers skriveworkshop i Særkærparken

Som del af forløbet har forfatterne overnattet på teatret. Her har de haft en intens skriveworkshop med masser af brainstorming og skæve, sære og skønne fortællinger om boligområdet.

”Det var fedt at have en skrive-workshop på Nordisk Teaterlaboratorium. Det var vildt hyggeligt. Og så kan jeg selv vildt godt lide de her intense skriveforløb. Det er rart at komme ud, hvor der bare kun er fokus på skrivningen og ikke så meget andet. Og så kan vi jo hjælpe hinanden, gå nogle ture i boligområdet og spille spil, hvis vi lige mangler noget inspiration,” fortæller Lasse.

Forfatterne er vant til at give hinanden tekstkritik og hjælpe hinanden med idéer og tanker. Efter skriveworkshoppen mødtes de til en aften, hvor de spiste pizza, læste tekster op og gav hinanden feedback.

”Vi har et mega fedt sammenhold på forfatterlinjen. Jeg synes, det er rart og hyggeligt at være sammen med de andre. Og så er det også dejligt, når vi kan sparre med hinanden og gøre hinandens tekster endnu bedre”.

Fernisering af SÆRKÆR-SAMLIGEN

SÆRKÆR-SAMLINGEN er en del af kultur- og teaterfestivalen ‘STRANGE & LOVELY’, som foregår i hele marts måned hos Nordisk Teaterlaboratorium. Her kan man blandt andet også opleve ni af teatrets egne forestillinger, og man kan besøge Live-rollespilsbaren ”Last Light Inn”.

Samlingen bliver præsenteret den 5. marts kl 18:00 på Nordisk Teaterlaboratorium. Her kan man opleve de unge forfattere, stille dem spørgsmål og høre masser af fiktive historier om det mystiske boligområde i Holstebro. Efterfølgende vil der også blive skabt et forum til eftertænksomhed med samtale om, hvad det vil sige at kalde sig forfatter. Efter ferniseringen er der desuden mulighed for at se forestillingen “Flowers for Torgeir”, som handler om at miste en person, man har kær.

Alle er velkomne til ferniseringen, og det er gratis at deltage.

Læs mere om samarbejdet og forløbet her

Tilmeld dig arrangementet på Facebook her

Se programmet for NTL’s ‘STRANGE & LOVELY’ festival her

FOTOS: Amanda Appel // Nordisk Teaterlaboratorium

19-årige Lasse Bjørn Møller, som er med til at skabe SÆRKKÆR-SAMLINGEN. Udover at gå på forfatterlinjen på DTA, er han lærling hos en cykelsmed, og så er han lokal formand hos DSU i Holstebro/Struer/Lemvig afdelingen.