Fremtidsavis med fremtidens forfattere

Forfattertalenter præsenterer Danmarks første litterære AI-avis

Elever fra forfatterlinjen har de sidste uger eksperimenteret med kunstig intelligens sammen med forfatter og art director Tina Frank. På torsdag er de klar til at præsentere Danmarks første litterære AI-avis, som de har skabt ved hjælp af de nyeste teknologier. AI-avisen præsenteres af forfatterne på Holstebro Bibliotek den 7. marts

De unge forfattertalenter fra Dansk Talentakademi er i den seneste tid blevet kastet ud i at arbejde med kunstig intelligens. En teknologi der kan synes langt væk fra den måde, forfattere traditionelt arbejder på. Med kreativitet, fantasi og opfindsomhed. Det er noget, eleverne har undersøgt sammen med forfatter og art director Tina Trank. For hvad betyder AI for vores tekster og for litteraturen – og kan man bruge teknologien til at skabe nytænkende værker?

”Jeg synes, det er vigtigt at undervise i netop kunstig intelligens, da det bliver – og faktisk allerede er – en del af vores hverdag. Selv helt ned i udskolingen. Det er vigtigt at mestre værktøjer, der kan fremme inspiration og lette arbejdsgange – og samtidig formå at forholde sig kritisk til de resultater, der kommer frem,” fortæller Tina Frank.

Fremtidsavis med kunstig intelligens

Til undervisningen har forfatterne brugt AI til at lade sig inspirere til at få nye tanker og fremme deres egen stemme. De har både arbejdet med sprogmodeller, animationsprogrammer, billedgenereringsmaskiner, videogenerering og voicedubbing. De har forsøgt at få AI til at skabe romaner og digte – og set på de mangler kunstig intelligens har i forhold til fx humor.

”Vi har også skabt en digital avis med hjælp fra AI, hvor vi har forestillet os, hvordan verden vil se ud i 2044, og hvordan den forestilling afspejler vores syn på både udviklingen og verden i dag. Eleverne havde eksempelvis svært ved at forestille sig en fremtid, der vil være fri for krig og konflikter,” siger Tina.

Som forfatter synes Tina selv, at der er spændende at arbejde på tværs af værktøjerne og bruge det som inspiration. Hun bruger blandt andet AI til at skabe billeder, som hun bruger som afsæt til at skabe nye tekster.

”AI kan inspirere os til at tænke helt nyt og anderledes, og ikke bare skrive det, man som forfatter plejer at skrive eller tænke. Det kan presse kreativiteten endnu længere ud. Teknologien kan ikke skabe kunst, der er inspirerende i sig selv. Det skal fortolkes eller kurateres af mennesker for at blive relevant, rørende og nærværende. På den måde er jeg ikke bekymret over udviklingen,” forklarer hun.

En fest med kunstig intelligens

Eleverne har haft en nysgerrig, positiv og legende tilgang til arbejdet med kunstig intelligens, og har sammen med Tina gjort sig en masse tanker omkring både AI, kunsten, vores samfund og fremtid.

”Vi har simpelthen haft en fest.  Eleverne har vist, hvordan de med deres sprogtalent har frembragt tekster – og en hel AI-avis på bare tre aftener – der har blæst mig bagud. Jeg vil sige, at jeg med de her unge på ingen måde er bekymret for fremtiden,” siger Tina

Eleverne fra forfatterlinjen præsenterer Danmarks første litterære AI-avis på Holstebro Bibliotek den 7. marts kl 17:15-18:00. Det er gratis og alle er velkomne. Se begivenheden her

OM TINA FRANK:

Tina Frank har undervist eleverne i brugen af kunstig intelligens.  Hun er udøvende forfatter og art director. Hun har bl.a. udgivet  bøgerne ‘Øjets Anatomi’ (2020), ‘Alt det vi fejler’ (2022), ‘Indrømmelser’ (2023) og  ‘Jeg er hende. Et skrig’ den 8. marts 2024.

Tina har stort kendskab til kunstig intelligens og de nyeste teknologier. I workshoppen deler hun, hvordan AI kan forenes med kunst, kreativitet og litteratur.