Ensemble MidtVest & filmlinjen på DTA skaber improvisationskoncert og filmvisning

Elever skaber kortfilm til koncert med Ensemble MidtVest

Fredag den 26. januar kan du opleve et særligt øjeblik, hvor kammermusik og kortfilm bliver forenet live på scenen. Her bliver et unikt samarbejde mellem Ensemble MidtVest og filmlinjen på Dansk Talentakademi markeret ved, at musikere fra ensemblet improviserer klassisk musik til filmlinjens kortfilm, der er skabt helt uden brug af lyd

Ensemble MidtVest og filmlinjen hos Dansk Talentakademi er gået sammen om at forene kortfilm og klassisk kammermusik i et helt særligt øjeblik. Her bliver talent udfoldet på måder, som ikke kan genskabes. Det skal opleves lige dér i nuet sammen.

Filmlinjen arbejder lige nu på at skabe kortfilm, der skal vises på storskærm, og som ensemblet improviserer musikken til. Filmene bliver på den måde små, visuelle ”digte”, der er skabt helt uden brug af lyd – men som kan opleves på en helt særlig måde, når ensemblet skaber musik til dem. Det bliver en koncert, der afspejler øjeblikket, og som viser den måde, ensemblet oplever filmene på for første gang.

Professionelle klassiske musikere møder unge talenter på DTA

For eleverne på Dansk Talentakademi er det både spændende og nervepirrende at arbejde sammen med musikerne fra Ensemble MidtVest.

”De er meget professionelle. Det bliver sjovt, men det lægger også et pres på os, synes jeg. Det er en lille smule nervepirrende, fordi vi har så kort tid til det, og vi ikke rigtigt ved, hvor det ender. Men det er en fed mulighed, og virkeligt fedt, at de har lyst til at være med,” siger Christian Ravn, der går på filmlinjen på Dansk Talentakademi.

Han er i fuld gang med at skabe en kortfilm til arrangementet sammen med holdkammeraten, Rikke Madsen. De har valgt at tage deres film i en humoristisk retning, mens andre af filmene repræsenterer abstrakt videokunst, naturoptagelser og meget mere. Alle har dog haft i tankerne, at det skal fungere foran et publikum, mens der bliver spillet live kammermusik til det.

”Vi har haft processen meget i fokus, og ikke lige så meget selve det færdige produkt. Vi improviserer faktisk på en måde også, ligesom musikerne kommer til at gøre det. Så det er lidt spændende, hvor det hele kommer til at ende,” fortæller Rikke Madsen.

Arbejde på tværs af kunstformer og generationer

Før forløbet har mange af eleverne på filmlinjen ikke lyttet særligt meget til klassisk musik. Men for Rikke Madsen og andre på linjen har mødet med Ensemble Midtvests kammermusik gjort hende nysgerrig på den klassiske musik.

”Jeg synes forløbet har fået mine øjne mere op for den type musik. Det er vildt fedt, og nu begynder min Spotify at anbefale mig en masse andet klassisk musik,” siger Rikke.

For Rikke har det især været spændende at arbejde på tværs af de forskellige kunstformer – og generationer.

”Musikerne er jo en del af en anden generation end os. Og det er noget af deres publikum måske også. Jeg tror virkeligt bare på, at det kan noget, når vi samarbejder på tværs af forskellige aldersgrupper og kunstformer. Det er noget, der gør arrangementet endnu mere særligt,” fortæller hun.

Christian tilføjer, at det er en speciel kulturoplevelse, fordi man sjældent kan opleve filmmusik blive spillet live, mens filmene bliver vist.

”Slet ikke med improviseret musik. Så jeg synes da helt sikker, at man skal komme og opleve, hvad det kan,” siger Christian.

Arrangementet kan opleves fredag den 26. januar kl. 18:00 på Dansk Talentakademi. Her bliver Dansk Talentakademis foyer forvandlet til en biograf for en koncert med video og improviseret musik.

Koncerten er en del af Ensemble Midtvests Vintertoner-festival, som i år er en del af optakten til fejringen af Holstebros 750 års fødselsdag. Festivalen bygger i år på fællesskaber for at vise, hvorfor Holstebro stadig trives som kulturby efter 750 år. 

Musikere:

Nicolas Dautricour, violin

Sanna Ripatti, bratsch

Jonathan Slaatto, cello

Peter Kirstein, obo

Yavor Petkov, fagot

Neil Page, horn

Martin Qvist Hansen, klaver

INFO

Tid: Den 26. januar kl 18:00

Sted: Dansk Talentakademi, Helgolandsgade 24, 7500 Holstebro

Pris: 75 kroner for voksne, gratis for unge under 25

Billet: Tilmeld dig her

Læs mere om arrangementet her