Film, skulpturer og litteratur i Huset for Kunst & Design

Reception i Huset for Kunst & Design med fremvisninger af elevernes egne film, skulpturer og litterære projekter

Elever fra Dansk Talentakademi fremviste i torsdags deres kunstprojekter i inspirerende og mangfoldige rammer i Huset for Kunst & Design i Holstebro. Receptionen bød på spændende kunstneriske produktioner af elever fra både kunst- og designlinjen, forfatterlinjen og filmlinjen

Torsdag d. 1. juni inviterede elever fra Dansk Talentakademi indenfor i Huset for Kunst & Design til en eftermiddagsreception med masser af inspiration, glæde, sanseindtryk og flotte, kunstneriske projekter. Til arrangementet fremviste elever fra kunst- og designlinjen, forfatterlinjen og filmlinjen forskellige kunstprojekter, som de har fordybet sig i på akademiet. Eftermiddagen bød på både grin og gys og masser af refleksion og eftertanke, og der blev fremvist både skulpturer, konstellationer, film, noveller og digte i de inspirerende rammer i Huset for Kunst & Design i Holstebro.

Kunstudstilling med skæve karakterer og alter egoer

19-årige Emilie Tønning er én af de elever, som i torsdags stod klar til at fremvise sit kunstneriske projekt. Hun går på kunst- og designlinjen, og hun har i seks måneder arbejdet på en skulptur til udstillingen ’Alt er ego’,som man kunne opleve til receptionen.

”Det har været en vildt fed proces. Jeg kan godt lide, at vi viser kunstprojekter fra forskellige linjer i dag. Det kan måske inspirere folk og udvide deres horisont en smule. Som elever giver det os jo også mulighed for at se noget af dét, som de andre linjer laver. Det er vildt skønt,” siger hun.

Eleverne på kunst- og designlinjen fik til opgave at lave en karakter til udstillingen ’Alt er ego’. De kunne blandt andet vælge at lave deres alter ego eller andre karakterer, eksempelvis med benspændet at karakteren skulle være i bevægelse.

”Jeg har lavet et lille farverigt, hæklet barn. Navnet på min skulptur er ’Indre og ydre’.  Jeg har valgt, at min karakter skal slå et spejl, fordi karakteren er så optaget af, hvad den selv ser i spejlet frem for at se hvor fantastisk og farverig, den egentlig er. Budskabet er at man ikke skal fokusere så meget på det ydre – men i stedet se på alle de farver og kvaliteter, man har indeni,” fortæller Emilie Tønning.

Emilie Tønnings skulptur til udstillingen ‘Alt er ego’ med titlen ‘Indre og ydre’

Et inspirerende event med kunstnerisk diversitet

Arrangementet bød på mange forskellige typer af kunst, og gæsterne blev præsenteret for film og tekster i vidt forskellige genrer. Filmlinjen inviterede blandt andet til en filmscreening af to film, som begge er skabt af eleverne selv. Den ene film ’TRÆK VEJRET’ handler om en ung kvindes voldsomme oplevelse med for første gang at indtage stoffet LSD sammen med sin veninde. Den anden film ’Rottejagt’ er en gyserfilm, som foregår i uhyggelige omgivelser på Slagteriet, som er én af Dansk Talentakademis samarbejdspartnere i Holstebro.

Begge film blev vist i biografsalen i Huset for Kunst & Design, som også dannede rammerne for forfatterlinjens lancering af deres antalogi ’RÅ – MAGI’, som udkom samme dag. Her trådte de otte forfattertalenter op på scenen én for én og læste deres egne tekster op foran en fyldt sal.

”Opgaven var, at vi skulle lave en antalogi, et samlet værk, hvor vi alle sammen kunne være med. Vi ville gerne have, at bogen skulle rumme vores forskelligheder, vores forskellige måder at skrive på, og samtidigt skulle det føles som én samlet helhed,” siger 19-årige Benjamin Stefanowsky.

Han er én af boges forfattere, som trådte op på scenen til lanceringen i torsdags. Med antalogien ser eleverne deres forskelligheder som en styrke og hylder litteraturens diversitet.

”Vi valgte, at bogen skulle have form som et leksikon. Vi startede faktisk bare med at skrive en masse tillægsord ned på papir og smide dem ned i en hat. Så trak vi 7-8 ord hver, som vi så skrev tekster ud fra. Det har været en vildt fed proces, fordi den har vist, at der virkeligt ikke er én rigtig måde at skrive på. Nogle tekster er kortere, andre er længere og bogen er bare blevet meget mangfoldig og nuanceret med vores forskellige stemmer,” fortæller han.

Benjamin Stefanowsky læser op fra antalogien ‘RÅ – MAGI’, som han har lavet sammen med syv andre forfattertalenter

De otte forfattertalenter kan opleves på Holstebro Bibliotek den 12. juni kl. 17:00, hvor de læser op fra antalogien. Læs mere om arrangementet her.

Billeder fra reception i Huset for Kunst & Design

Den 1. juni 2023