Den 10. april 2018

Hannah Heilmann holder workshop om Lygia Clark

"I want to open the body. My fundamental interest is the body. And what I know is that the body is more than the body itself."

Workshoppen er en hit and run kropsliggjort kunsthistorietime i den brasilianske kunstner Lygia Clarks (1920-88) værk.

Lygia Clarks måske mest berømte arbejde er en række performative værker, der kun eksisterer i det øjeblik de udføres af en deltagende beskuer. I de her værker, som Clark selv kaldte ’propositioner’ eller ’forslag’, udforskede hun kroppens ukendte og tankens ubevidste. Men et væsentligt træk ved Clarks ’forslag’ er også, at de med indlevelse og enkle forberedelser kan finde sted hvor som helst og med hvem som helst.

Vi forsøger at gennemføre propositioner fra Lygia Clarks tidlige, mellemste og sidste virke, 1960’erne over 1970’erne og op i 1980’erne. Jo længere frem vi kommer i tid, jo mere er vi nødt til at digte selv.

Forhåbentligt vil workshoppen byde på en egentligt lidt overraskende kombination af selv-fordybelse og kritisk tænkning omkring kunstens institutionelle rum.

OBS: Workshoppen ligger i tidsrummet 16-20.30. Deltagerne skal have forberedt sig en smule ved hver især at medbringe nogle ting som er kan bruges til noget der minder om en sanseøvelse, noget der i kraft af overflade eller fylde føles interessant, eller som lugter interessant, eller evt. har en interessant lyd – den eneste sans der ikke er inddraget er synet. Øvelsen er meditativ/terapeutisk/kropsligt samtalende, og selvom genstandenes effekt og karakter godt må være overraskende, foreslår jeg at man vægter noget der er spændende på en behagelig måde snarere end måske provokerende, noget som man selv ville ønske at være overgivet til.

Om workshopholderen

Hannah Heilmann (f. 1978) er billedkunstner og lektor på det Kongelige Kunstakademi i København. Hun arbejder tværdisciplinært med alt fra invitationstekster, live transmissioner og beklædning, i en praksis der er forbundet med følelser angående historiske, samtidige og kommende førsteverdens-problemer.