Skuespiller, sceneinstruktør og konsulent på besøg

Gæstelærer Eva Maria Zacho: Vi skal lege og vi skal turde

Hos Dansk Talentakademi skaber vi et uddannelsesforløb på højt niveau for vores unge elever via forskellige undervisningsforløb. Løbende inviterer vi gæstelærere, som kommer med en professionel baggrund og arbejder med eleverne i en eller en række workshops.

For nyligt har Musical og Teaterlinjen haft besøg af skuespiller og instruktør Eva Maria Zacho, som gennem en række workshops har undervist i og udfordret eleverne til både at lege og at turde mere.

Mødet med forskellige passionerede og erfarne gæstelærere er med til at udvikle elevernes teknik og styrke deres talent, men det giver dem også flere muligheder for at udforske sig selv personligt. Samtidig er mødet med praktiserende kunstnere og fagfolk indenfor kunst- og kulturverdenen med til at forberede de elever, der ønsker at søge ind på andre længerevarende kunstneriske uddannelser.

Drama-workshop med Eva Maria Zacho
Elever fra Musical og Teaterlinjen har netop afsluttet et workshop-forløb, hvor gæstelærer Eva Maria Zacho, som er skuespiller, sceneinstruktør og konsulent, har stået for dramaundervisning.

Afdelingsleder for linjen, Kim Harris, er meget begejstret for samarbejdet med Eva Maria Zacho, som er uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1983 og siden har arbejdet med teater, revy, cabaret, musical, film, instruktion, undervisning og foredrag. Hun har desuden siden 2006 været fast underviser hos Det Danske Musicalakademi i Fredericia.

Vi skal lege og vi skal øve os – hele livet!
Hos Dansk Talentakademi har Eva Maria Zacho arbejdet med Musical og Teater-elever på tværs af flere årgange. Men selvom eleverne har haft forskellige udgangspunkter, har Eva Maria Zacho skabt et fælles, kreativt frirum, hvor nøgleordene har været:
Vi skal lege – vi skal (gen)finde vores fantasi – vi skal have det sjovt – vi skal øve os – vi skal turde

For Eva Maria Zacho er det at arbejde med unge mennesker ikke noget nyt. Men hun føler sig privilegeret hver gang over mødet med dedikerede unge talenter, som øver sig og som brænder for det, de kaster sig ud i.

Hun fortæller: ”For mig er det en gave, at de lader mig undervise dem. Deres gåpåmod, nysgerrighed og måde at se verden på holder mig i gang Vi har et ligeværdigt forhold og har noget at give hinanden. Min gave til dem er min erfaring, for jeg ved noget og jeg har øvet mig. Vi skaber et udviklende og omsorgsfuldt rum, hvor der er tillid og plads til at dumme sig og til at fejle.”

Du skal være personlig, men ikke privat
I undervisningen har Eva Maria Zacho haft fokus på de interaktioner og relationer, der hele tiden finder sted. ”Det har bl.a. handlet om at mærke sig selv og sin krop, at lytte og at mærke hinanden. For det er i relationerne, at vi lærer mere om os selv og møder os selv. Her mærker vi også vores begrænsninger og så kan vi udvikle os”, fortæller hun.

Derfor har eleverne også fået skubbet til nogle grænser og mærket nogle af de ”grimme” følelser. Eva Maria Zacho forklarer, at der skal tillid og mod til også at mærke det, der gør ondt: ”De ”grimme” følelser er vores venner, når vi som skuespillere fortæller historier om hele mennesket. Følelserne er ikke farlige, men eleverne skal kende forskel på at være personlig og vise sin personlighed, men ikke at være privat.”

Dansk Talentakademi – et vidunderligt sted
Eva Maria Zacho er meget tilfreds med forløbet og siger afslutningsvist: ”Dansk Talentakademi er et genialt og vidunderligt sted, hvor de unge kan møde ligesindede og får tiden og rammerne til at prøve sig selv af, så de modnes og udvikler sig.”

Hun håber, at de unge elever har lært sig selv bedre at kende i løbet af hendes undervisning. Hendes bedste råd til de åbenlyse talenter og de med stort potentiale til at komme videre indenfor scenekunsten, men også til de, der måske finder ud af, at de hellere vil være sygeplejerske eller jurist er, at de husker at øve sig gennem hele livet og at have det sjovt, mens de gør det. Og de skal glæde sig over, at de har en gave, de kan få til at blomstre og som kan få andre til at blomstre.

Det siger vores elever

Kasper, Malene, Trine og Benjamin er nogle af vores elever fra Musical og Teaterlinjen. De har været rigtig glade for forløbet med Eva Maria Zacho:


”Vi har lavet en masse sjove lege og vi har fået tilføjet nye metoder til vores repertoire.”

***

”Eva har givet god feedback under hele forløbet. Hun er super ærlig og konkret, men aldrig på en sårende måde.”

***

”Hun har været omfavnende og nærværende. Vi har haft sådan en tillidsfuld stemning fra start, for hun er virkelig rar og lidt en omsorgsfuld mor-type.”

***

”Det var rigtig dejligt, at hun ret hurtigt lærte alle vores navne. Hun er personlig og nærværende, men også enormt erfaren og dygtig.”

***

”Vi blev bekræftet i meget af det, vi har lært, så det er fedt at opdage, at vi har nogle dygtige, faste undervisere. Men hun sagde det på en anden måde, hvor det måske for nogle først rigtigt gav mening der.”

***