Rikke og Johanne får CPH:DOX til Holstebro / HOLSTEBRO:DOX

Rikke og Johanne rykker verdenskendt filmfestival til Holstebro

Fra på søndag kan man se et udvalg af verdens største dokumentarfilm i Holstebro til festivalen HOLSTEBRO:DOX. Det er 21-årge Rikke Madsen og 22-årige Johanne Riis fra filmlinjen på Dansk Talentakademi, som står for festivalen. De har selv savnet kulturtilbud i Vestjylland - og nu rykker de CPH:DOX til Holstebro

I den seneste tid har Rikke Madsen og Johanne Riis arbejdet benhårdt på at få stablet en festival med dokumentarfilm på banen i Holstebro. De går begge på filmlinjen på Dansk Talentakademi, og har sammen arrangeret festivalen HOLSTEBRO:DOX, som løber af stablen fra den 13. -25. marts.

”Det har været vildt! Ingen af os har jo gjort noget, der minder om før. Og der har været sindssygt meget arbejde i det.  Men det har været fedt, fordi vi bare har givet os fuldt ud til det. Og så gør det jo belønningen endnu større, når det hele lykkes,” fortæller Rikke.

Rikke er 21 år gammel og er for et år siden startet på filmlinjen på Dansk Talentakademi. Hun er vokset op i Lyne, og flyttede i august sidste år til Holstebro for at forfølge sine kreative drømme. Og nu har hun sagt ja til at stå for at få Danmarks største festival med dokumentarfilm til Holstebro.

De store kulturtilbud skal også gælde i Vestjylland

Det er kun andet år, at der bliver vist udvalgte dokumentarfilm fra CPH:DOX i Holstebro. Sidste år oplevede Rikke og Johanne festivalen for første gang. Og da de blev spurgt om de ville arrangere det, var der ingen tvivl om, at de ville gøre det.

”Da vores linjeleder, Sebastian, spurgte mig, tænkte jeg, at det lød vildt spændende. Også fordi jeg selv som ung i Vestjylland, har manglet nogle af de her kulturtilbud her. Jeg synes bare, det er vildt fedt, at vi får mulighed for at hjælpe med at brede festivalen ud til hele landet,” siger Rikke.

For Johanne, som også står for festivalen, betyder det også meget at være med til at udbrede kendskabet til dokumentarfilm som genre. Som hun siger, har genren meget mere at byde på, end mange mennesker måske lige tror.

”Det var faktisk først sidste år, da vi selv skulle lave dokumentarfilm på filmlinjen, at jeg virkeligt fik øjnene på for genren. Jeg har ligesom andre mest set fiktionsfilm, fordi det jo ofte bare er det, man streamer, eller som kommer i fjernsynet og biograferne. Men der ligger bare Der ligger nogle vildt spændende historier ude i virkeligheden. Og det bliver ægte på en helt anden måde end fiktionsfilm,” fortæller hun.

At blive kastet ud på dybt vand

Johanne er 22 år gammel og er vokset op på Thyholm. Udover at gå på filmlinjen arbejder hun som piccoline hos TV MidtVest i Holstebro. Og så drømmer hun, ligesom Rikke, om i fremtiden at skabe sig en karriere inden for filmbranchen.

”Min mail-indbakke har aldrig været så fyldt. Den er virkeligt eksploderet i det her projekt. Jeg har lært vildt meget om at kommunikere, koordinere og samarbejde med en masse forskellige mennesker. Og jeg har faktisk også fundet ud af, at jeg også godt i fremtiden kunne have lyst til at arbejde med denne del af filmbranchen, som måske ofte bliver overset. Det er vildt fedt at få det hele til at køre”.

For Rikke og Johanne er det dog ikke helt nyt at arbejde sammen med det professionelle filmmiljø. Det er nemlig en stor del af DNA’et på filmlinjen på Dansk Talentakademi, hvor de begge studerer. De har før haft forløb med CPH:DOX og andre lokale og nationale filmaktører som fx Aarhus Filmværksted, Dokumentarfilmskolen Doktrin og Den Vestdanske Filmpulje.

”Det er også fedt, at vi på en måde bliver presset lidt ud i at gøre ting, man ellers måske ikke ville gøre. Blive kastet lidt på dybt vand og få nogle helt nye kompetencer,” fortæller Rikke.

”Det har været lidt grænseoverskridende og nervepirrende i forbindelse med HOLSTEBRO:DOX at skulle kontakte nogle af de folk, vi skulle arbejde sammen med. Lige at ringe til en oplægsholder, vi vil invitere med, eller koordinere med et visningssted.  For mig er det noget, jeg lærer vildt meget af. Ikke at være bange for at tale med folk og tage initiativ”.

Man skal turde drømme stort

Både Rikke og Johanne har lige fra de var børn elsket at se film og serier. Og på gymnasiet blev de begge fanget af at have mediefag. Og så er der vokset en drøm frem om at arbejde professionelt med at skabe film.

”Jeg har altid været ret kreativ, og det var min ynglingsdag på ugen, når vi havde mediefag på gymnasiet. Men jeg har måske aldrig rigtig troet, at det var en mulighed at gå den kreative vej,” fortæller Rikke.

Men da hun i sit sabbatår så filmen ”Little Women” fik hun pludseligt lysten og modet til at gå i retning af en kreativ filmkarriere. Hun søgte ind og gik på Filmhøjskolen på Møn og efterfølgende på Dansk Talentakademis filmlinje.

”Filmen satte sig bare virkeligt i mit hoved. Den handler jo om en række kvinder, som drømmer stort. Det føltes lidt som et tegn”

Ambitiøs filmuddannelse i Vestjylland

For Johanne har fascinationen for film handlet om et ønske om at skabe noget – og at kunne kombinere en masse forskellige måder at være kreativ på. Hun har dog, ligesom Rikke, tvivlet på, om film virkeligt kunne blive hendes karriere.

”Jeg tror, man så ofte får at vide, at det er svært at slå igennem og at det er en hård branche. Så jeg tænkte lidt ’hvad skal jeg så virkeligt’, og ’skal det bare være en hobby?’ Men jeg kunne bare mærke, at jeg elskede det – og jeg havde lyst til at prøve at forfølge det. Det er jeg vildt glad for, at jeg har gjort,” siger hun.

Da hun opdagede, at man kunne arbejde med film på Dansk Talentakademi i Holstebro, blev hun vildt begejstret. Hun tog til informationsmøde med det samme og meldte mig ind. For begge filmtalenter har det betyder meget, at Dansk Talentakademi er placeret i Vestjylland.

”Det har jeg bare manglet så meget. Der jo meget fokus på film i København, men det kan også være svært at identificere sig med, når man kommer herfra. Så det er fedt at kunne være en del af et filmmiljø her, tæt på min familie og sammen med en masse mennesker, jeg kan identificere mig med, ” siger Rikke.

De drømmer begge om at arbejde professionelt med film. Efter at være startet på filmlinjen og omgive sig med andre med samme interesse, er det også noget, de tør sige højt, stå ved og gå efter. Ved at arbejde sammen med det professionelle filmmiljø, fx med HOLSTEBRO:DOX, får de mulighed for at prøve forskellige ting af og finde ud af, hvilken vej de har lyst til at gå i fremtiden.

HOLSTEBRO:DOX

  • Filmfestival i Holstebro kommune med nogle af de bedste dokumentarfilm fra dette års CPH:DOX.
  • Filmvisninger fra den 13.-25 marts på flere visningssteder i Holstebro, fx Dansk Talentakademi, Big Bio, Subhuset, Cafe Care
  • Arrangeret af Johanne Riis og Rikke Madsen i samarbejde med Holstebro Kommune og linjeleder af filmlinjen, Sebastian Cordes