Kulturpas til kunstneriske talenttilbud
Lad kulturpasset omfatte kunstneriske talenttilbud
Regeringen har for nyligt foreslået, at vi laver et kulturpas, som vil give en gruppe unge mennesker mulighed for at opleve mere kunst og kultur. I et debatindlæg hos Kulturmonitor argumenterer Christoffer Boserup Skov, leder af Dansk Talentakademi, for at vi også skal lade kulturpasset omfatte kunstneriske talenttilbud.
Til det kulturelle nyhedsmedie, Kulturmonitor, har Dansk Talentakademis leder, Christoffer Boserup Skov, skrevet et debatindlæg. Her argumenterer han for, at vi også skal lade regeringens forslag om et nyt kulturpas omfatte kunstneriske talenttilbud, som for eksempel Dansk Talentakademi. For hvorfor skal vi ikke udvide kulturpasset, så det også giver unge mennesker muligheden for selv at prøve kræfter med at blive skabende kunstnere?
Læs artiklen herunder eller på Kulturmonitors hjemmeside.
Lad kulturpasset omfatte kunstneriske talenttilbud
Hatten af for vores kulturminister, der for alvor formår at sætte kulturen på dagsorden og give den en central plads i vores samfundsforståelse.
Regeringens forslag om et kulturpas er et velment forsøg på at puste liv i både en gruppe unge og i en række kulturinstitutioner: Tanken er, at unge uden job og uddannelse kan få et kulturpas, der kan give gratis adgang til museer, teatre, film og andre oplevelser inden for kultur og idræt.
Tanken er altså også, at kulturpasset kan virke som en øjenåbner for den gruppe af unge, der står uden for jobmarkedet og uddannelsesverden. Måske er håbet, at kulturpasset på en eller anden måde kan være en kickstarter for de unge i forhold til at give dem en retning, give dem livsmod, følelse af glæde og mening.
Starten på et livsprojekt.
Erfaringerne fra andre lande, der har indført kulturpas, viser dog, at det ikke har været brugt ret meget eller ikke har været brugt på den måde, det var tilsigtet.
Så her er en idé: Lad os udvide tanken om kulturpasset, så det ikke kun handler om at opleve kunst og kultur, men at det også kan omfatte eksempelvis talentprogrammer for unge, hvor man selv aktivt kan arbejde med at skabe kunst.
Måske kan talentprogrammer netop være med til at understøtte nogle vigtige kompetencer på det arbejdsmarked, man gerne vil have disse unge mennesker ud på? Måske er det netop gennem kunsten og kulturproduktioner, at de kan lære noget af det, som kan være svært at lære andre steder? Hvad det vil sige at være menneske?
Talentprogrammer og dannelsesrejser
På Dansk Talentakademi i Holstebro tilbyder vi et talentprogram for unge fra 16-25 år, hvor formålet er at udvikle og understøtte unges kunstneriske og kreative potentiale. Her går 95 dygtige unge på fem forskellige kunstneriske linjer, hvor eleverne får mulighed for at fordybe sig i deres kunstneriske interesse.
Og det er ikke »bare« et talenttilbud, der forbereder de unge på en videregående kunstnerisk uddannelse: De møder andre unge med samme passion, de skaber sociale fællesskaber, de møder andre kunstneriske fagligheder, de møder rollemodeller i form af kunstneriske ledere og undervisere, de opdager værdien af at kunne samarbejde på tværs, de lærer at kommunikere, være nysgerrige, være selvstændige, de indgår i kulturproduktioner og kulturprojekter, de lærer at blive selvorganiserede og ser værdien i selv at kunne skabe, selv aktivt at kunne forholde sig til verden, de lærer at blive entreprenante.
Alle disse ting kunne man også kalde for dannelse; og på den måde giver det mening, når vi hos os siger, at vi er lige så meget et akademi som et talenttilbud.
Social trivsel og fællesskaber i højsædet
På talentakademiet har vi indgået i et forskningsprojekt om talentudvikling og talentmiljøer; resultaterne viser, at den sociale trivsel og fællesskaberne er alfa og omega i talentudviklingen, så det derfor giver god mening at arbejde med at skabe de bedste rammer for de unge. Det arbejder vi med på talentakademiet, hvor eleverne kan bo på vores campus og blive en del af et stærkt, socialt fællesskab.
Så lad os udvide kulturpasset, så det også kan omfatte de unge, der måske vil noget mere end kulturoplevelserne, dem der måske sidder med et uforløst kunstneriske potentiale for at skabe. Lad os tænke kulturpasset som en unik mulighed for at hjælpe nogle på vej, der kan opleve, at den kunstneriske og skabende proces kan være den helt rigtige dannelsesrejse for dem.
Læs artiklen hos Kulturmonitor her.